Zupa kukurydziana


IMG_20150322_211924

Składniki:

2 puszki kukurydzy (około 340g x 2)

(albo w sezonie 4-5 ugotowanych kolb kukurydzy)

2 l bulionu (gotowanego ze świeżych warzyw: 5-6 marchewek pokrojonych w plastry, 2 pietruszek, pora, 4-5 liści laurowych, natki selera; bulion gotowałam na drobiu)

400ml śmietany 30%

* zamiast śmietany można zastosować mleko kokosowe (1 puszka)

1 łyżka masła

3 ząbki czosnku drobno posiekane

1 łyżeczka imbiru mielonego

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz

ser pleśniowy lazur błękitny pokrojony w drobną kostkę

orzeszki pistacjowe wcześniej prażone na patelni

Kukurydzę razem z czosnkiem podsmażamy na maśle i dodajemy do gotującego się bulionu. Gotującą zupę doprawiamy imbirem, curry, kurkumą i gałka muszkatołową.

Gotujemy razem około 15-20 minut; po tym czasie wyciągamy z garnka warzywa: pietruszkę, pora, natkę selera i liście laurowe (pozostawiamy tylko plastry marchewki), wykładamy także drób, a następnie blendujemy naszą zupę na gładki krem.

Zupę kukurydzianą zabielamy śmietaną (* lub mlekiem kokosowym) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę podajemy z drobno pokrojonym serem pleśniowym (już na talerzu) posypaną prażonymi orzeszkami pistacjowymi, możemy także pokroić ugotowane w bulionie mięso z piersi kurczaka lub podawać nasz krem np. z drobno pokrojoną szynką parmeńską – to już według upodobań:)

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>