Zupa-krem z soczewicy, pomidorów i chilli z ryżem


IMG_20150203_202010

IMG_20150203_201241

IMG_20150201_140511

IMG_20150201_144114

SONY DSC

Składniki:

1/2 papryczki chilli

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 puszka pomidorów krojonych, bez skórki (możemy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę 3-4 świeże pomidory)

włoszczyzna: 3-4 marchewki, 2 pietruszki, ćwiartka selera, 1-2 pory

2 puszki soczewicy- 2 x 400g (możemy dodać oczywiście surowe ziarenka soczewicy, np. czerwonej, jednak wówczas należy pamiętać, że musimy surową soczewicę gotować dłużej w wodzie i dopiero potem dodać przesmażone- z dodatkiem cebuli, czosnku i chilli- pomidory; całość zblendować)- u mnie soczewica w puszce widoczna na fotce

2-3 piersi z kurczaka lub np. indycza szyjka

1/2 torebki ryżu=50 g ryżu

śmietana 12% lub mleko kokosowe

sól, odrobina cukru (1-2 łyżeczki) w celu wydobycia smaków

Pokrojone: cebulę, czosnek i papryczkę chilli podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy pomidory, odrobinę cukru, doprawiamy do smaku solą i całość razem przesmażamy.

Pomidory z cebulą, czosnkiem i chilli przekładamy do garnka, zalewamy 3 l wody i dodajemy odsączoną soczewicę. Następnie blendujemy naszą mieszankę na gładko. Do garnka dodajemy oczyszczoną włoszczyznę, piersi z kurczaka i ryż.

Zupę gotujemy około 25-30 minut do miękkości warzyw i mięsa. Po tym czasie wyciągamy z garnka kurczaka i włoszczyznę; zupę doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru. Zupę-krem możemy zabielić śmietaną lub mleczkiem kokosowym.

Zupa-krem- bardzo pożywna, smaczna i rozgrzewająca…


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>