Zupa-krem pietruszkowo-gruszkowy z chipsami z wędzonego boczku


IMG_20141117_204805

IMG_20141117_205007

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Składniki:

1 por

4 ząbki czosnku

6 dużych ziemniaków

3 marchewki

6-7 korzeni pietruszki

ćwiartka selera

6 ziaren pieprzu

4 liście laurowe

3 gruszki obrane i pokrojone w kostkę

sól i odrobina cukru do smaku

* Jeśli chcemy uzyskać wywar warzywno-mięsny możemy dołożyć także np.  mięso drobiowe, np. podudzia, udka z kurczaka lub piersi; u mnie pierś z kurczaka i ogromna indycza szyjka.

posiekana natka zielonej pietruszki

cienkie plastry wędzonego boczku- u mnie boczek duński

Z plastrów wędzonego boczku przyrządzamy chipsy zgodnie z instrukcją, którą umieściłam w poście z dnia 27.10.2014 pt.”Figi z chipsami z wędzonego boczku”- w kategorii: przystawka:

http://smakiszczescia.pl/przystawka/figi-z-pokruszonymi-chipsami-z-wedzonego-boczku/

 Oto wskazówki:

Bardzo cienkie plastry boczku rozkładamy (każdy plaster pojedynczo) na blaszce na papierze do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na dosłownie parę minut (3-5 minut)- obserwujemy aż się tłuszcz wytopi i uzyskamy piękne, skwierczące chipsy „boczkowe”.

Wyciągamy blaszkę z piekarnika do wystudzenia. Wystudzone plastry boczku będziemy kruszyć potem w palcach posypując nimi danie- pycha!

Gotujemy wywar, czyli warzywa myjemy, obieramy i w całości wkładamy do garnka (marchewki, seler, por, ząbki czosnku), natomiast pietruszki i ziemniaki kroimy na mniejsze części i wkładamy razem z ziarnami pieprzu i liśćmi laurowymi- wszystko zalewamy zimną wodą (ok.2,5-3 l).

Jeśli chcemy uzyskać wywar warzywno-mięsny możemy dołożyć także mięso. Gotujemy na niewielkim ogniu.

Gdy warzywa i mięso będą już miękkie, wyciągamy je razem z liśćmi laurowymi z zupy, pozostawiając w niej tylko oczywiście ziemniaki i pietruszki. Dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i chwilę razem gotujemy.

Następnie blendujemy całość na gładko i doprawiamy zupę do smaku solą i odrobiną cukru w celu wydobycia i podkreślenia wszystkich smaków.

Zupę-krem podajemy posypaną posiekaną natką zielonej pietruszki i pokruszonymi chipsami z wędzonego boczku.

Pycha!

Na zaprzyjaźnionym blogu finezjaniedrogo.bloog.pl widnieje także wspaniały przepis na zupę-krem gruszkowo-pietruszkowy, zapraszam:

http://finezjaniedrogo.bloog.pl/id,338628749,title,krem-gruszkowo-pietruszkowy,index.html

Tam, w podanej recepturze występuje super patent- wcześniejsze przesmażenie na maśle pokrojonych pietruszek i gruszek. Pycha, również polecam!


One thought on “Zupa-krem pietruszkowo-gruszkowy z chipsami z wędzonego boczku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>