Zupa grzybowa świąteczna


12314618_962848200452965_5892237389305542631_o

12309605_962848277119624_115543553414221160_o

12304448_962848857119566_4321581779659351810_o

Wcześnie prezentowałam na blogu zupę grzybową z suszonych podgrzybków;

Zupa grzybowa- Post z dnia 13.12.2014:

http://smakiszczescia.pl/zupy/zupa-grzybowa/

 

Dziś przedstawiam wersję świąteczną z suszonych maślaków sitarzy.

Składniki:

40g maślaków sitarzy

2 łyżki masła

1 łyżka oleju

2 cebule

3 ząbki czosnku

włoszczyzna:

3-4 marchewki

2-3 pietruszki

ćwiartka selera

1 por

3 liście laurowe

5-6 ziaren czarnego pieprzu

3 ziarna ziela angielskiego

5-6 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę

śmietana 12% lub 18%

posiekana natka zielonej pietruszki

sól

Grzyby suszone namaczamy w zimnej wodzie przez minimum godzinę. W międzyczasie na maśle przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy drobno pokrojone (możemy kroić je również w paski) , wcześniej namoczone grzyby. Chwilę razem przesmażamy (około 10 minut).

Włoszczyznę obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy laurowe liście, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i gotujemy na małym ogniu (jeśli nie musimy lub nie chcemy uzyskać postnej wersji grzybowej zupy, warto dodać także mięso do wywaru- u mnie połówka kurczaka).

Następnie do gotującego wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki i przesmażone maślaki z cebulą i czosnkiem. Całość gotujemy razem około pół godziny. Zupę doprawiamy do smaku solą, odrobiną cukru w celu wydobycia smaków i ewentualnie niewielką ilością sosu sojowego (grzybowego). Na koniec zabielamy zupę śmietaną. Podajemy posypaną natką zielonej pietruszki/ u mnie dziś wyjątkowo posiekany drobno szczypiorek.

Smacznego!

(*) Na fotce gotująca się grzybowa razem ze schabem w mleku w trakcie przyrządzania.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>