Zupa grochowa


IMG_20151031_180520

IMG_20151031_180659

IMG_20151031_153754

Składniki:

1 szklanka grochu łuskanego (u mnie łuskany połówki) (*)

300 g wędzonego boczku

3 łyżki suszonego majeranku

4-5 gałązek świeżego majeranku

4-5 ziemniaków (*)

2 l bulionu/ u mnie rosół drobiowy

natka zielonej pietruszki

(*) jeśli chcemy uzyskać gęsty krem grochowy należy dodać dodatkowo 1/2 szklanki grochu i 4 ziemniaki.

Gotując drobiowy rosół z połówki zagrodowego kurczaka i włoszczyzny, dodałam groch, pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki i boczek wędzony w kawałku.

Gotujemy do miękkości warzyw, mięska i grochu. Następnie wyciągamy z garnka marchewki, por, pietruszkę, liście laurowe i boczek, a następnie całość blendujemy na gładki krem. Marchewki i boczek kroimy w kostkę (ewentualnie marchewki możemy pokroić w talarki) i wrzucamy z powrotem do naszej grochowej.

Pycha!:)


One thought on “Zupa grochowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>