Zupa dyniowa


IMG_20150906_204631.1

IMG_20150906_204441.1

Składniki:

rosół/ bulion

2 marchewki

1 pietruszka

ćwiartka selera

por

1/2 kurczaka zagrodowego (*)

1 szyja indycza (*)

maggi naturalne

3 laurowe liście, parę ziaren czarnego pieprzu, 3 ziela angielskie

dynia (u mnie 2 połówki dwóch odmian dyni- średnio po 1,5 kg każda)

3 brzoskwinie „ufo”

3-4 ziemniaki

2 l wody

sól, odrobina cukru

Najpierw gotujemy rosół- Post z dnia 07.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/zupy/rosol/

(*) Jeśli chcemy gotować zupę dyniową tylko na bazie bulionu warzywnego, wówczas nie musimy dodawać mięsa- kurczaka, czy wołowiny.

Dynie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka z rosołem (czystego rosołu), wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości warzyw, solimy i dodajemy odrobinę cukru do smaku. Pod koniec gotowania dodajemy brzoskwinie, gotujemy 5 minut i całość starannie blendujemy na gładki krem.

Pycha!

Smacznego!

Na blogu także:

Krem dyniowy w sam raz na halloween- Post z dnia 31.10.2014:

http://smakiszczescia.pl/zupy/krem-dyniowy-w-sam-raz-na-halloween/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>