Zupa cebulowa


2014-04-23 22.33.01

 

Składniki:

10-12 cebul

białe wino półwytrawne (3 szklanki)

tymianek suszony lub świeży, sól

2-3 łyżki masła

2-3 łyżeczka cukru

10 dag sera żółtego tartego (na tarce o grubych oczkach)

wywar warzywny

bagietka

Składniki na wywar warzywny:

3-4 marchewki,

pół selera,

por

2 pietruszki

sól, pieprz ziarna, 3-4 liście laurowe

1l-1,7l wody

Warzywa myjemy, obieramy i gotujemy w wodzie do miękkości razem z przyprawami uzyskując aromatyczny wywar warzywny. Tak przygotowany bulion warzywny wykorzystamy do naszej zupy cebulowej.

Cebule obieramy i kroimy (nie ma większego znaczenia, w jaki sposób je pokroimy, gdyż całość będziemy blendować na gładki krem).

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i na maśle podsmażamy naszą cebulę lekko posoloną. Przyprawiamy dużą ilością tymianku (około pół opakowania suszonego lub ok. 3 łyżki świeżych liści tymianku. Cebula ma nam się lekko zeszklić, nie zarumienić. Gdy to nastąpi wlewamy 3 szklanki białego wina i gotujemy całość bez przykrycia aż alkohol się zredukuje.

Do gorącego wywaru warzywnego (wyjmujemy z niego wszystkie warzywa) dodajemy zawartość patelni (czyli cebulę na maśle z tymiankiem i winem). Gotujemy aż wszystko się razem dokładnie połączy. Doprawiamy solą i dodajemy 1 łyżeczkę cukru w celu lepszego wydobycia smaku.

Gdy zupka jest już gotowa całość należy starannie zblendować na gładki cebulowy krem.

Przed podaniem wlewamy naszą ciepłą zupkę do kokilek, do każdej kokilki wkładamy jedną grillowaną (np. na grillu w mikrofalówce lub piekarniku), zarumienioną, tostową kromkę bagietki, zupę posypujemy niewielką ilością tartego żółtego sera i zapiekamy przez krótką chwilę około 5 minut aż nam się ser rozpuści (w piekarniku nagrzanym do 200 stopni).

Serwujemy naszym gościom przypominając wszystkim, żeby jedząc nie dotykali gorących kokilek!:)))

Smacznego!:)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>