Solanka


12615251_991728614231590_6965171932659789743_o

12471612_986467841424334_1616653379994881105_o

Solanka- zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, sycąca, pożywna, zaskakująca, bo o smaku ziołowo- słono- kwaśnym… Według mnie to mieszanka mięsnej zupy ogórkowej i pomidorowej; zupa gotowana na bazie wywaru rybnego, grzybowego lub mięsnego (najlepiej na rosole z dwóch rodzajów mięs); podawana z kleksem kwaśnej śmietany, plastrem cytryny, a w unowocześnionej wersji z kaparami albo zielonymi oliwkami z dodatkiem czegoś zielonego- natki zielonej pietruszki lub posiekanym koperkiem. Ja przedstawiam wersję gotowaną na wywarze mięsnym.

Składniki:

rosół (u mnie drobiowo-wołowy)- 2,5 l

5 ogórków kiszonych pokrojonych w plasterki

1 puszka pomidorów krojonych bez skórki

1 mały koncentrat pomidorowy

2 kiełbasy np. śląskie lub myśliwskie

30 dag boczku wędzonego

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

możemy dodać kapary lub/ i zielone oliwki (-1 łyżka) lub/i ogórki konserwowe (2 sztuki)

sól, cukier do smaku, 1 łyżka majeranku

4-5 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę

Zupę podajemy z:

cytryną

śmietaną

koperkiem lub zieloną pietruszką

Do rosołu dodajemy wcześniej przesmażone: cebulę z czosnkiem, kiełbasą i boczkiem, z pomidorami oraz koncentratem pomidorowym. Dodatkowo możemy przesmażyć także osobno na maśle ogórki kiszone albo dodać je bezpośrednio do zupy.  Są także dwie szkoły gotowania rosołu/ bulionu jako bazy do solanki- pokrojoną włoszczyznę, czyli marchewkę, pietruszkę i seler możemy także wcześniej przesmażyć na maśle. Wszystko razem gotujemy, dodajemy również pokrojone ziemniaki, wsypujemy majeranek, dokładamy ogórki konserwowe lub/ i oliwki lub/ i kapary, ewentualnie możemy zakwasić zupę dodatkowo sokiem z cytryny lub sokiem z ogórków kiszonych. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru w celu wyważenie smaku. Podajemy ją z kleksem kwaśnej śmietany, plastrem cytryny, a w unowocześnionej wersji z kaparami albo zielonymi oliwkami, natką zielonej pietruszki, czy koperkiem.

Pycha!

 

 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>