Rozgrzewająca, aromatyczna zupa czosnkowa


IMG_20151017_162347

IMG_20151017_162524

IMG_20151017_135413

Składniki:

5 główek czosnku

9 ziemniaków

1 duża cebula drobno posiekana

1,5 litra rosołu- u mnie rosół z wiejskiego koguta

3 trójkąty serka topionego hochland

olej do smażenia

tarty żółty ser do posypania zupy przed podaniem

 

Główki czosnku (odcinamy wierzch- widoczne na fotce) polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 15 minut. Tym razem piekłam jednocześnie warzywa niezbędne do przyrządzenia ajwaru (papryki, bakłażana i dodatkową główkę czosnku- niebawem przepis na boski i zdrowy ajwar pojawi się na blogu).

Cebulę przesmażamy na oleju, upieczony czosnek obieramy, a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Całość zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec blendujemy i rozpuszczamy w zupie serki topione.
Zupę możemy podawać posypaną tartym żółtym serem lub/ i chipsami z wędzonego boczku. (*)

(*) Chipsy z wędzonego boczku- sposób przygotowania- Post z dnia 27.10.2014- Figi z pokruszonymi chipsami z wędzonego boczku:

http://smakiszczescia.pl/przystawka/figi-z-pokruszonymi-chipsami-z-wedzonego-boczku/


One thought on “Rozgrzewająca, aromatyczna zupa czosnkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>