Pomidorowa z chilli i melisą


IMG_20150223_204011

IMG_20150223_204115

IMG_20150223_204651

SONY DSC

SONY DSC

Składniki:

3-4 marchewki

2 pietruszki

por

ćwiartka selera

1 cebula (opalona lub podpieczona w piekarniku „dla koloru i aromatu”)

mięso: z kurczaka, np. 3 piersi z kurczaka lub 2-3 uda, czy podudzia, ewentualnie kości wieprzowe:  kość schabowa, żeberka; u mnie szponder wołowy

4 liście laurowe, 5-7 ziaren pieprzu

sól do smaku

2 puszki pomidorów krojonych bez skórki

1/2 papryczki chilli (oczyszczonej z pestek)

3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

3 łyżki keczupu łagodnego

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2  łyżeczki cukru dla „wydobycia smaku”

sól, pieprz świeżo mielony, oregano

odrobina oliwy z oliwek

150-200 g ryżu (czyli około 1,5-2 torebki ryżu)

2,5-3 litra zimnej wody

opcjonalnie śmietana 12% lub 18%

listki świeżej melisy

Warzywa (por, marchewki, pietruszki, seler) obieramy, myjemy i w całości wkładamy do garnka (chyba że lubimy marchewkę pokrojoną w cienkie talarki w zupie) razem z ryżem, mięsem, liśćmi laurowymi i pieprzem, zalewamy wodą i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości warzyw, mięsa i ryżu.

W międzyczasie na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażamy plasterki czosnku, dodajemy pomidory z puszki, posiekaną papryczkę chilli, keczup i koncentrat i gotujemy do zagęszczenia pomidorowej pulpy- widoczne na fotce. Pomidorową mieszankę (możemy ją zblendować na gładko; ja rozdrobniłam tłuczkiem) doprawiamy do smaku solą, pieprzem świeżo mielonym i odrobiną cukru.

Z gotującej się zupy wyciągamy miękkie warzywa i mięso, a następnie do garnka dodajemy zawartość patelni.

Zupę zagotowujemy i całość doprawiamy do smaku.

Naszą pomidorówkę możemy całą zabielić śmietaną już w garnku, możemy podawać samą tak intensywnie pomidorową lub z kleksem śmietany dopiero na talerzu. Dodajemy dużą ilość listków świeżej melisy.

A zwolennikom makaronu proponuję po prostu nie dodawać ryżu do środka:)

Smacznego!

Na blogu także zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów- Post z dnia 11.12.2014:

http://smakiszczescia.pl/zupy/826/

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>