Lane kluski


Lane kluski

SONY DSC

SONY DSC

Domowy rosół, przepyszny, aromatyczny, klarowny na zagrodowym kurczaku z dodatkiem wołowego szpondra, na świeżej, pachnącej włoszczyźnie prezentowałam na blogu 14.03.2014;

przepis został nawet poddany Waszej wnikliwej ocenie podczas prezentacji mojej receptury na głównej stronie wp.pl- wirtualnej polski; stąd cała masa komentarzy pod wpisem, zapraszam do zapoznania się i skorzystania z wartościowego przepisu:

http://www.smakiszczescia.bloog.pl/id,340417716,title,Rosol,index.html

 

Rosół cudownie smakuje z makaronem (nitkami, najlepiej domowej roboty oczywiście), ale również wspaniały smak- smak dzieciństwa uzyskamy podając rosołek z lanymi kluseczkami.

Kluski można ugotować osobno w osolonej wodzie i potem dodać je do rosołu- dzięki temu nie straci on na klarowności, jednak najlepiej smakuje rosołek z lanymi kluseczkami gotowanymi bezpośrednio w zupie (pomimo lekkiego zmętnienia).

 

Zasada jest prosta:

2 łyżki mąki przypadają na 1 jajko

szczypta soli do smaku

1/2 łyżki wody

Tak przygotowane ciasto „porcjujemy- odcinamy-wlewamy” łyżką do garnka na wrzątek lub do gorącego rosołu. Gotujemy około minuty aż kluseczki wypłyną na powierzchnie.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>