Krem z pieczonych papryk


2014-11-06 21.37.04

 

2014-11-06 21.37.43

IMG_20141107_201800

Składniki:

5 czerwonych papryk

2 łyżki oliwy z oliwek

6 ząbków czosnku

2 l bulionu ( u mnie bulion drobiowy ze świeżych warzyw, czyli gotowany z 4 marchewek- pokrojonych w kostkę, 2 pietruszek, 1 pora, ćwiartki selera, dodałam także 3 podudzia z kurczaka i 1 szyjkę z indyka)

5 ziemniaków

można dodać 1 łyżkę keczupu albo przecieru pomidorowego i 1 łyżeczkę cukru w celu wydobycia smaku

sól, pieprz do smaku

Papryki należy przekroić na pół; następnie oczyszczamy papryki z nasion, układamy na papierze do pieczenia razem z ząbkami czosnku (nieobranymi- w łupinkach), polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Papryki z czosnkiem pieczemy 30 minut.

W międzyczasie gotujemy bulion razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Papryki z czosnkiem pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, ale jeszcze ciepłe papryki wkładamy do foliowego woreczka i szczelnie zamykamy; pozostawiamy na 15 minut. Dzięki temu z łatwością obierzemy papryki ze skórki.

Papryki obieramy ze skórki, a czosnek z łupinek i wszystko wrzucamy do gotującego się na niewielkim ogniu bulionu. Możemy także dodać łyżkę keczupu lub przecieru pomidorowego. W celu wydobycia pełni smaku możemy wrzucić do zupy łyżeczkę cukru.

Gotujemy wszystko razem jeszcze z 10-15 minut i następnie całość blendujemy na gładki krem; doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krem z pieczonej papryki możemy podawać z grzankami, z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego greckiego, ewentualnie z pokrojoną w kostkę szynka parmeńską.

Pycha!:) Po prostu kulinarna rewelacja!


2 thoughts on “Krem z pieczonych papryk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>