Krem pieczarkowy



2014-10-29 22.12.08

Składniki:

0,5 kg pieczarek

3 cebule

3 ząbki czosnku

2 łyżki masła

3 marchewki

por

2 pietruszki

ćwiartka selera

5 ziemniaków

5 ziaren pieprzu

3 liście laurowe

sól do smaku

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/3 szklanki białego wina półwytrawnego lub wytrawnego

400 ml śmietany 18%

koperek drobno posiekany

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle do zarumienienia. Odkładamy parę plasterków pieczarek (posłużą nam potem do udekorowania naszego kremu), a do reszty grzybów dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy całość aż cebula nam się zeszkli. Doprawiamy odrobiną soli do smaku.

W międzyczasie gotujemy bulion warzywny (możemy krem pieczarkowy ugotować również na bulionie drobiowym dodając udka lub podudzia z kurczaka). Obrane, umyte warzywa (w całości marchewki, pietruszki, por, seler i ewentualnie drób) z liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu zalewamy 1,5 l zimnej wody i całość gotujemy na niewielkim ogniu. Dodajemy także do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy nasze warzywa zmiękną, wyciągamy z gotującej się zupy marchewki, pietruszki, por, seler, dodajemy do bulionu usmażone wcześniej na maśle pieczarki z cebulą i czosnkiem. Całość gotujemy z 15 minut, dodajemy gałkę muszkatołową, doprawiamy do smaku solą.

Blendujemy nasza zupę na gładki krem. Na koniec dodajemy białe wino, zabielamy zupę-krem śmietaną i wsypujemy drobno posiekany koperek.

Krem pieczarkowy podajemy przyozdobiony zarumienionymi plasterkami wcześniej usmażonych pieczarek.

Po prostu pycha!

* Jeśli dysponujemy suszonymi grzybami leśnymi możemy dorzucić garść grzybów do gotującego się bulionu w celu wzmocnienia grzybowego aromatu.

Po prostu pycha!:)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>