Krem kurkowy, a magiczny smak zagwarantuje…


IMG_20151004_213216

IMG_20151004_194408

Dziś zapraszam na przepyszny krem kurkowy, a magiczny smak zupy zagwarantuje nam serek topiony (u mnie trójkąciki serka topionego Hochland- Cheddar i Maasdamer) dodane na sam koniec gotowania zupy.

Składniki:

kurki (500g)

2 łyżki masła

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 l rosołu/ lub bulionu (*)

4 ziemniaki pokrojone w kostkę

sól do smaku

serek topiony – hochland (u mnie dwa trójkąty cheddar i maasdamer)

(*)Dotychczas na blogu omawiałam technikę gotowania rosołu, prezentowałam także recepturę na „rosół inaczej w orientalnej nucie”, a także umieściłam przepis na „Rosół z klopsikami/ mięsnymi gałkami o tradycyjnym smaku-

– Wszystko znajdziecie w Poście z dnia  07.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/zupy/rosol/

Dlatego dziś nie będę opisywać już całej procedury gotowania rosołu- jeśli są jeszcze jakieś wątpliwości, zachęcam do zapoznania się z wcześniej podanym wpisem.

Na maśle podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy kurki i smażymy grzyby do miękkości. Do rosołu dodajemy ziemniaki, przesmażone na maśle grzyby z cebulą i czosnkiem i gotujemy całość do miękkości ziemniaków. Na koniec dodajemy do naszej zupy serki topione i całość blendujemy.

Zupkę posypałam świeżo posiekanym szczypiorem. (Idealnie pasuje także koperek)- PYCHA!

Na blogu kurkowo:

1. Sos kurkowy- Post z dnia 11.09.2015:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/sos-kurkowy/

2. Roladki drobiowe z kurkami- Post z dnia 02.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/roladki-drobiowe-z-kurkami/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>