Krem dyniowy w sam raz na halloween


IMG_20141031_211124

IMG_20141031_210838

Składniki:

2 nieduże dynie hokkaido (widoczne na fotce)

2 marchewki pokrojone w plastry

2 jabłka pokrojone w kostkę

2 cebule drobno posiekane

4 ziemniaki

1,7l wody

2 pietruszki, por, ćwiartka selera

2 łyżki masła

sól, pieprz świeżo mielony

prażone pestki dyni (pestki dyni prażymy na suchej patelni- widoczne na fotce)

Dynie Hokkaido myjemy, kroimy na pół i oczyszczamy z pestek. Wielką zaletą dyni hokkaido jest to, że w przeciwieństwie do swojej większej krewnej, ma jadalną skórę. Przed pieczeniem, czy gotowaniem obieranie dyni nie jest konieczne- skórka zmięknie bardzo szybko pod wpływem temperatury. Zatem po oczyszczeniu kroimy dynie w kostkę. Dynie podsmażamy na odrobinie masła razem z marchewką, jabłkami i cebulą. Całość lekko solimy i doprawiamy pieprzem.

Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, pietruszki, seler i por i całość zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości warzyw, solimy do smaku. Wyciągamy z zupy ugotowane pietruszki, por i seler, a resztę starannie blendujemy na gładki krem.

Najpierw zamierzałam zupę zabielić śmietaną 18%, ale uzyskałam tak wspaniałą jej konsystencję i smak, że postanowiłam śmietany w ogóle nie dodawać. Krem będzie wówczas jeszcze zdrowszy!

Wyśmienity krem podajemy z prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>