Kapuśniak


IMG_20161126_154732

Składniki:

0,5 kg kiszonej kapusty (możemy przepłukać ją dwa razy w zimnej wodzie, jeśli mamy dość kwaśną kapustę), kapustę kroimy

2-2,5 l bulionu gotowanego najlepiej na żeberkach- u mnie jednak szyja indycza, żeby było nie tak tłusto, do tego oczywiście włoszczyzna, 3 ząbki czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe

1 łyżka majeranku

1 łyżka kminku

20-30 dag  wędzonego boczku pokrojonego w kostkę i przesmażonego

2 cebule drobno pokrojone przesmażone na tłuszczu z boczku z odrobiną cukru, w celu uzyskania efektu karmelizacji

Całość gotujemy do uzyskania miękkości kapusty. Doprawiamy do smaku solą. Oddzielnie ugotowałam ziemniaki pokrojone w kostkę.

Pycha i samo zdrowie!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>