Barszcz czerwony, wigilijny, świąteczny…


SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

IMG_20141121_203339

SONY DSC

 

Dziś zaprezentuję super przepis na wspaniały czerwony barszcz, przepyszny, bardzo ZDROWY, gdyż całkowicie NATURALNY, BEZ jakichkolwiek sztucznych, chemicznych, NIEZDROWYCH DODATKÓW!!! Cudowną barwę barszczu, głęboki smak i aromat uzyskamy przy pomocy naturalnych składników.

Zatem zapraszam i zachęcam do przyrządzenia! Jeśli zamierzamy ugotować barszcz świąteczny, wigilijny, wówczas oczywiście nie dodajemy żadnej wędzonki, zupę gotujemy tylko na warzywach. Gotując barszcz po prostu na obiad, możemy wzbogacić jego smak wędzonym boczkiem.

Do dzieła!

Zaznaczę w tekście te informacje, które są niezwykle istotne, żeby uzyskać barszcz po prostu idealny!

Składniki:

2 kg buraków (obranych i pokrojonych w plastry)

3 marchewki

2 pietruszki

seler

1 por

3 cebule (w całości, nieobrane)

suszone grzyby (nie liczyłam, dodałam „dużą garść”:))

3 laurowe liście

5 ziaren ziela angielskiego

2 goździki

6 ziaren czarnego pieprzu

2 łyżki octu jabłkowego lub winnego

1 jabłko (nieobrane, oczyszczone z gniazdek nasiennych i pokrojone w ósemki)

5-6 ząbków czosnku (ząbki obrane i lekko zgniecione)

30 dag wędzonego boczku- opcjonalnie (jeśli nie gotujemy zupy w wersji wigilijnej:))

sól, cukier, sok z cytryny- sok minimum z jednej cytryny

garnek 4-litrowy

Buraki obieramy i kroimy w plastry (polecam użycie rękawic; nie ucierpią wówczas nasze dłonie, paznokcie i skórki nie zrobią się całe czerwone).

Buraki wkładamy do dużego garnka i zalewamy ZIMNĄ WODĄ (prawie do pełna- pamiętając jednak o tym, że potem dołożymy jeszcze pozostałe warzywa i poziom wody się nam podniesie). Dodajemy czarny pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gotujemy do zagotowania.

W międzyczasie suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i czekamy 5 minut. Po tym czasie grzyby odcedzamy i drobno siekamy. Pokrojone grzyby dodajemy do gotujących się buraków.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy tam ułożone na papierze do pieczenia pora i cebule (nieobrane). Pieczemy aż zmienią kolor, pięknie nam zbrązowieją (około 15-20 minut). Jeśli zupę gotujemy na kuchence gazowej i nie chce nam się rozgrzewać piekarnika, możemy opalić cebule nad palnikiem, a pora dodać w wersji surowej. Ja dysponuję płytą indukcyjną, dlatego korzystam z piekarnika, gdyż opalona/ podpieczona cebula zadba o piękna barwę i wspaniały aromat naszej zupy.

Gdy gotujące się buraki zaczną wrzeć, por i cebule mamy już podpieczone, najpierw wlewamy 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego w celu wydobycia pięknego koloru.

Następnie dodajemy do naszej zupy właśnie pora i cebule, obrane marchewki, pietruszki i selera. Ewentualnie dodajemy także kawałek wędzonego boczku. Gotujemy zupę na małym ogniu, powoli, aż warzywa będę miękkie.

NIE SOLIMY!!! 

Gdy wszystkie dodane wcześniej składniki są już miękkie, zdejmujemy zupę z palnika i wyciągamy z zupy marchewki, pora, selera, cebule, laurowe liście i boczek.

Dodajemy do zupy pokrojone, nieobrane jabłko, ząbki czosnku (lekko zgniecione) i pozostawiamy zupę na noc- (nie gotujemy).

Na drugi dzień zupę przecedzamy (po prostu wyciągamy buraki, jabłko, ząbki czosnku) i barszcz doprawiamy do smaku solą, cukrem (lub miodem) i sokiem z cytryny. Barszczu NIE ZAGOTOWUJEMY, NIE DOPROWADZAMY DO WRZENIA, bo zabijemy piękną jego barwę.

Cudowny buraczano-jabłkowo-czosnkowy smak, wyśmienity, głęboki… lekko słodkawy i jednocześnie kwaskowaty… wyważony, wspaniały! O przepięknej barwie… I ZDROWY, BEZ VEGETY, BEZ KOSTEK ROSOŁOWYCH, BEZ KONCENTRATU BURACZANEGO!

 

POLECAM; Smacznego!


One thought on “Barszcz czerwony, wigilijny, świąteczny…

  1. Od jutra zaczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mna? Nie bedzie latwo ale trzeba sie wziac za siebie. Szukalam duzo w internecie i mam juz dobry plan na chudniecie, wpiszcie sobie w google – xxally radzi jak szybko schudnac – i powiedzcie co o tym sadzicie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>