Barszcz czerwony naturalny


IMG_20161014_201351

IMG_20161014_201518

Dziś przypominam przepis na przepyszny barszcz czerwony w całości zdrowy i naturalny!

Barszcz czerwony: http://smakiszczescia.pl/zupy/barszcz-czerwony/

 

Składniki:

2 kg buraków (obranych i pokrojonych w plastry)

włoszczyzna

3 cebule (w całości, nieobrane)

suszone grzyby (nie liczyłam, dodałam „dużą garść”:))

3 laurowe liście

5 ziaren ziela angielskiego

2 goździki

6 ziaren czarnego pieprzu

2 łyżki octu jabłkowego lub winnego

1 jabłko (nieobrane, oczyszczone z gniazdek nasiennych i pokrojone w ósemki)

5-6 ząbków czosnku (ząbki obrane i lekko zgniecione)

30 dag wędzonego boczku- opcjonalnie (jeśli nie gotujemy zupy w wersji wigilijnej:))

sól, cukier, sok z cytryny- sok minimum z jednej cytryny

garnek 4-litrowy

Buraki obieramy i kroimy w plastry (polecam użycie rękawic; nie ucierpią wówczas nasze dłonie, paznokcie i skórki nie zrobią się całe czerwone).

Buraki wkładamy do dużego garnka i zalewamy ZIMNĄ WODĄ (prawie do pełna- pamiętając jednak o tym, że potem dołożymy jeszcze pozostałe warzywa i poziom wody się nam podniesie). Dodajemy czarny pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gotujemy do zagotowania.

W międzyczasie suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i czekamy 5 minut. Po tym czasie grzyby odcedzamy i drobno siekamy. Pokrojone grzyby dodajemy do gotujących się buraków.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy tam ułożone na papierze do pieczenia pora i cebule (nieobrane). Pieczemy aż zmienią kolor, pięknie nam zbrązowieją (około 15-20 minut).

Gdy gotujące się buraki zaczną wrzeć, por i cebule mamy już podpieczone, najpierw wlewamy 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego w celu wydobycia pięknego koloru.

Następnie dodajemy do naszej zupy właśnie pora i cebule, obrane marchewki, pietruszki i selera. Ewentualnie dodajemy także kawałek wędzonego boczku (lub/ i drobiowe piersi). Gotujemy zupęna małym ogniu, powoli, aż warzywa będę miękkie.

NIE SOLIMY!!! 

Gdy wszystkie dodane wcześniej składniki są już miękkie, zdejmujemy zupę z palnika i wyciągamy z zupy marchewki, pora, selera, cebule, laurowe liście i boczek.

Dodajemy do zupy pokrojone, nieobrane jabłko, ząbki czosnku (lekko zgniecione) i pozostawiamy zupę na noc- (nie gotujemy).

Na drugi dzień zupę przecedzamy (po prostu wyciągamy buraki, jabłko, ząbki czosnku) i barszcz doprawiamy do smaku solą, cukrem (lub miodem) i sokiem z cytryny. Barszczu NIE ZAGOTOWUJEMY, NIE DOPROWADZAMY DO WRZENIA, bo zabijemy piękną jego barwę.

POLECAM; Smacznego!


One thought on “Barszcz czerwony naturalny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>