Tatarowe „kopce”, czyli tatar inaczej


IMG_20150105_215952

IMG_20150105_181233

20150105_182855

SONY DSC

SONY DSC

Wcześniej na blogu:

1. Tatar wołowy- Post z dnia 04.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/przystawka/tatar-wolowy/

2. Tatar inaczej- Post z dnia 12.12.2014:

http://smakiszczescia.pl/pasty-i-inne-frykasy/834/

W ramach przypomnienia:

Składniki:

mielona polędwica wołowa/ albo najlepiej drobno siekana

oliwa

sól, pieprz świeżo mielony kolorowy lub  czarny

drobno posiekana cebula

według upodobań:

drobno pokrojone ogórki kiszone

drobno pokrojone pieczarki konserwowe

posiekane kapary lub oliwki- czarne albo zielone

żółtko ze sparzonego wcześniej jajka

Polędwicę wołową mielimy lub bardzo drobno siekamy; możemy przed podaniem dokładnie wymieszać mięso z oliwą (ewentulanie odrobiną ciepłej wody)  i uformowaną kulkę z żółtkiem ułożyć na talerzu lub podać zmielone mięso z żółtkiem w towarzystwie dodatków i osobno oliwą do polania całości już na talerzu. W ten sposób tatar wołowy jest zazwyczaj serwowany w restauracjach.

Podstawowym dodatkiem do wołowego tatara jest oczywiście drobno posiekana cebula i ogórek kiszony. Czasem podawane są także drobno krojone pieczarki lub kapary, czy oliwki. Warto również doprawić nasze danie solą i pieprzem do smaku.

Tatara podajemy ze świeżym pieczywem lub gorącymi bułeczkami.

Po prostu pycha!:)

Wcześniej serwowałam również tatara doprawionego odrobiną sosu sojowego, sokiem z cytryny i octem balsamicznym.  Do wołowego mięsa można dodać także niewielką ilość tabasco lub paprykę ostrą mieloną, a nawet 1/2 łyżeczki imbiru mielonego.

Dziś stworzyłam tatarowe „kopce”. Najpierw wymieszałam mięso z oliwą z oliwek, z łyżką ciepłej wody i doprawiłam całość do smaku solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. W miseczce wyściełanej folią aluminiową ułożyłam następujące warstwy: mięso, na to ułożyłam posiekaną cebulę, polałam ją niewielką ilością oliwy z oliwek, potem ułożyłam warstwę pokrojonych w kostkę kiszonych ogórków, a następnie czarnych oliwek. Zakończyłam całość mięsem. Tak przygotowane miseczki wstawiłam na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyłam miseczki do góry nogami na tacę. Na wierzch możemy dodać żółtko ze sparzonego jajka.  

To na pewno bardzo ciekawa i elegancka propozycja podania tatara! Na karnawałowe imprezy w sam raz!

Pycha!


4 thoughts on “Tatarowe „kopce”, czyli tatar inaczej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>