Tatar z łososia


2014-11-04 21.44.47

IMG_20141104_213914

 

Składniki:

świeży surowy łosoś (na dwie porcje wystarczy 250g)

kapary

1/2 czerwonej cebuli

sok z połowy cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka sosu sojowego

świeży koperek

Łososia drobno siekamy, ale niekoniecznie aż na taką gładką masę. Według mnie tatar z łososia smakuje lepiej, gdy kawałeczki są lekko wyczuwalne. Naszą rybę mieszamy z sokiem z cytryny, sosem sojowym i oliwą z oliwek. Dodajemy trochę („szczyptę, łyżkę”) świeżego, drobno posiekanego koperku.

Tatara dokładnie mieszamy i wykładamy do filiżanek. Wcześniej najlepiej wyłożyć je folią spożywczą, nałożyć tam łososiową mieszankę i wstawić na kwadrans do lodówki. Wówczas wykładając poszczególne porcje na talerz, uzyskamy ładniejszy, bardziej estetyczny efekt.

Kapary i czerwoną cebulę drobno siekamy i podajemy na talerzu obok tatara z łososia. Każdą porcję posypujemy przed podaniem świeżo mielonym pieprzem.

Rewelacja na talerzu!:)


3 thoughts on “Tatar z łososia

  1. Świeże dostawy ryb mają zazwyczaj w jednym konkretnym dniu tygodnia w tych wielkopowierzchniowych sklepach. Trzeba się uśmiechnąć do sprzedawczyni po informacje:)

  2. Pingback: Tatar wołowy | Smaki Szczęścia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>