Sałatka z grillowanym halloumi


IMG_20141110_205252

2014-11-10 15.55.02

 

Halloumi to rodzaj sera solankowego półtwardego pochodzenia greckiego-cypryjskiego. Od wielu stuleci wytwarzany jest z surowego mleka owczego i koziego.
Ser halloumi jest trochę podobny do sera mozzarella – biały, elastyczny, błyszczący miąższ może być nieco gumowaty. Ma jednak bardziej wyrazisty smak. Jest włóknisty, ma smak lekko słodki, mleczny, zdecydowanie słonawy… Doskonale nadaje się jako dodatek do innych potraw, do grillowania lub smażenia.”

Składniki:

pomidory koktajlowe

rukola

1 awokado

kapary (1-2 łyżki)

prażone płatki migdałów

ser halloumi (1 opakowanie- około 200-225g)- grillujemy 2,5 cm plastry sera halloumi przez chwilę- około 2 minut z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej aż się utworzą rumiane złoto-brązowe pręgi na serku z obu stron

sos:

2,5 łyżki octu winnego lub soku z cytryny lub limonki

2 łyżki miodu jasnego

2 łyżki musztardy miodowej

1 łyżka musztardy francuskiej

6 łyżek oliwy z oliwek

szczypta soli do smaku

Smak grillowanego halloumi doskonale komponuje się z kaparami i białym winem, zatem polecam podać sałatkę z lampką białego wina i świeżym pieczywem.

Wszystkie składniki łączymy, układamy na tym gorący grillowany ser i całość polewamy świeżo przyrządzonym sosem.

Pycha!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>