Ostrygi-afrodyzjakiem


2014-10-30 08.09.21

Jak jemy ostrygi?

„Przede wszystkim myjemy je starannie pod bieżącą wodą. Skrapiamy je cytryną tuż przed jedzeniem. Niektórzy dodają odrobinę grubo zmielonego pieprzu. Do wydobycia ostrygi z muszli służą specjalne widelce, które na pewno podadzą nam w restauracji. W domu możemy posłużyć się zwykłymi. Potrzebne są do oderwania mięczaka od skorupki, w której został podany…Ostrygę kładziemy na języku, jednocześnie wlewamy do ust wodę zawartą w muszli. Dociskamy do dziąseł powodując, że woda rozpływa się wewnątrz naszych ust… i połykamy. Przed zjedzeniem następnej – wypijamy łyk wina i ewentualnie zjadamy kromkę chleba z masłem. Zwyczajowo ostrygi podaje się licząc je tuzinami na osobę. Najmniejsza, słuszna miara na dwie osoby – to tuzin ostryg”.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>