Galaretka drobiowa


IMG_20150317_204823

Dziś prezentuję lekką, orzeźwiającą przekąskę, delikatną i bardzo smaczną- galaretkę drobiową/ galantynę.

Kolejne kroki przyrządzenia dania:

- ugotowanie rosołu drobiowego (u mnie rosół na połowie kurczaka zagrodowego)

- pokrojenie ugotowanych marchewek z rosołu w półplasterki

- pokrojenie mięsa kurczaka z rosołu

- nałożenie do salaterek zielonego groszku (z puszki), pokrojonych marchewek i ugotowanego drobiu

W rosole rozpuszczamy żelatynę- według porad na opakowaniu; np. 1 opakowanie żelatyny na 1 l rosołu. Możemy do gotowania rosołu użyć też kurzych łapek (ok. 2 kg łapek na 3 l rosołu) – zapewnią nam naturalny kleik i nie trzeba będzie wówczas stosować żelatyny.

Rosołem z rozpuszczoną żelatyną zalewamy przygotowane, odpowiednio skomponowane „salaterki”. Możemy na spód ułożyć plaster jajka na twardo, czy (lub/ i plaster cytryny, czy limonki).

Przy okazji przedstawiam i zachęcam do wypróbowania fantastycznych foremek do galantynek- widoczne na fotce- zamykanych od góry; świetne do transportowania gotowych galaretek- np. do pracy na lunch. Ponadto zajmują niewiele miejsca w lodówce, więc są naprawdę bardzo praktyczne- zakupione przeze mnie na allegro.

Dotychczas na blogu omawiałam technikę gotowania rosołu, prezentowałam także recepturę na „rosół inaczej w orientalnej nucie”, a także umieściłam przepis na „Rosół z klopsikami/ mięsnymi gałkami o tradycyjnym smaku-

- Wszystko znajdziecie w Poście z dnia  07.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/zupy/rosol/

Dlatego dziś nie będę opisywać już całej procedury gotowania rosołu- jeśli są jeszcze jakieś wątpliwości, zachęcam do zapoznania się z wcześniej podanym wpisem.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>