Focaccia


IMG_20141110_201814

IMG_20141110_202115

 

Focaccia to rodzaj włoskiego drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka samodzielnie, jako dodatek do przystawki, np. mięsnej- do wołowego carpaccio, czy do sałatek, np. do caprese.

„Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami: z rozmarynem, czy szałwią, polanego oliwą ciasta, do pulchnego, bardzo drożdżowego z suszonymi pomidorami i oliwkami.

Focaccia zazwyczaj podawane jest na ciepło.” I tak najlepiej smakuje!

Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu albo do innych potraw jako dodatek.

Ja przedstawiam moją propozycję- focaccia z rozmarynem i oliwkami: zielonymi albo czarnymi poyspane gruboziarnistą solą morską.

Składniki:

1,75 szklanki mąki

3 łyżki oliwy z oliwek

0,5 szklanki ciepłej wody

0,5 łyżki rozmarynu suszonego lub świeżego

1 płaska łyżeczka soli

8g świeżych drożdży

0,5 łyżeczki cukru

2 łyżki ciepłej wody

oliwki czarne lub zielone

szczypta soli morskiej gruboziarnistej do posypania focaccia

szczypta rozmarynu do posypania focaccia

Drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody, dodajemy 0,5 łyżeczki cukru i odstawiamy na chwilę, żeby drożdże się spieniły.

W międzyczasie łączymy wszystkie wyżej wymienione składniki, mieszamy, wlewamy drożdże, wyrabiamy ciasto i rozgniatamy je (możemy rozwałkować) na papierze do pieczenia. Nasze focaccia ozdabiamy oliwkami albo w całości albo pokrojonymi w plasterki. Całe ciasto możemy przesmarować sylikonowym pędzelkiem oliwą z oliwek, posypujemy je szczyptą soli morskiej, rozmarynem i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut aż focaccia się zarumieni.

Podajemy na ciepło z lampką białego wina… U mnie focaccia tym razem we włoskim klimacie w towarzystwie caprese (na fotce). Innym razem podawałam focaccia z sałatką z krewetkami i pomarańczami, czy z wołowym carpaccio…

Smacznego! Pycha!:)


5 thoughts on “Focaccia

  1. Pingback: Caprese- włoskie barwy na talerzu | Smaki Szczęścia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>