Figi pieczone z kozim serem


SONY DSC
SONY DSC

SONY DSC

Zapraszam na pieczone figi z rozmarynem, z kozim serem, miodem i orzechami. Chipsy z boczku będą dopełnieniem smaku.

Najpierw przyrządzamy sos miodowy z orzechami włoskimi:

(łączymy i mieszamy następujące składniki):

1 łyżka oliwy z oliwek/ możemy zastosować także olej z prażonych orzechów włoskich

2 łyżki soku z cytryny

obrane orzechy włoskie

2 łyżeczki miodu jasnego

Chipsy z wędzonego boczku przyrządzamy w sposób opisany w poście z 27.10.2014:

 http://smakiszczescia.pl/przystawka/figi-z-pokruszonymi-chipsami-z-wedzonego-boczku/

Ponadto potrzebujemy oczywiście świeże figi i kozi ser.

Figi nacinamy na krzyż u góry, w nacięcie wkładamy świeże listki rozmarynu, owoce układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 13 minut.

Upieczone figi wyciągamy z piekarnika, nakładamy kozi ser, całość polewamy miodowo-orzechowym sosem.

I naszą figowo-serową kombinację posypujmy chipsami z wędzonego boczku (kruszymy w palcach wystudzone „boczkowe” chipsy).

Pycha!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>