Chłodnik z botwinką na maślance


IMG_20150714_211320.1

IMG_20150714_211225.1

Dziś proponuję przepyszny, orzeźwiający chłodnik z botwinką na maślance- idealny na upalne dni, a one podobno znowu przed nami!:)

Składniki:

pęczek botwinki

1 świeży ogórek

1 posiekany pęczek koperku

pęczek rzodkiewki

4 szklanki maślanki

1 łyżka soku z cytryny

2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżki posiekanego szczypiorku

liście świeżej mięty

sól, pieprz świeżo mielony, odrobina cukru

 2 szklanki wody

jajka na twardo

Botwinkę starannie myjemy, oczyszczamy z piasku. Następnie drobno kroimy łodygi i liście botwinki. Młode buraczki obieramy i trzemy na tarce.

Tak przygotowaną botwinkę zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy łyżkę soku z cytryny, odrobinę soli i gotujemy 15 minut aż botwinka zmięknie. Następnie wywar z botwinką odstawiamy do wystudzenia.

Na tarce trzemy obranego ogórka i rzodkiewki; do nich dodajemy szczypiorek i posiekany koperek. Dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, liście świeżej mięty i całość mieszamy. Tak przygotowane warzywa dodajemy do wystudzonego botwinkowego wywaru, wlewamy maślankę, a następnie chłodnik doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną cukru.

Dodajemy jajka na twardo. Możemy dodawać ogórki i rzodkiewkę (zamiast tartych) pokrojone w kostkę. Nasz chłodnik możemy podać posypany drobno posiekanym szczypiorkiem.

Pycha!:)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>