Caprese- włoskie barwy na talerzu


IMG_20141110_203703

 

Caprese to sałatka pochodząca z południowych Włoch. Przyrządza się ją z pokrojonej w plastry mozzarelli i pokrojonych w plastry pomidorów; wszystko to ułożone jest na przemian, polane oliwą z oliwek, posypane świeżo zmielonym pieprzem i udekorowane liśćmi bazylii. W ten sposób na talerzu pięknie prezentują się barwy włoskiej flagi:)

Pyszną sałatkę caprese podałam z włoską focaccia- również na moim blogu- pycha!:)- Post z dnia 10.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/przystawka/focaccia/

IMG_20141110_201814

 

Caprese doskonale sprawdza się jako lekka przystawka przed sycącym mięsnym daniem głównym, jako lunchowa przekąska, a z focaccia właśnie może być dla nas daniem samym w sobie.

Podsumowując zatem potrzebne składniki to:

mozzarella,

pomidory sparzone i obrane ze skórki,

oliwa z oliwek,

świeżo mielony czarny lub kolorowy pieprz i

świeże liście bazylii…

Smacznego!


2 thoughts on “Caprese- włoskie barwy na talerzu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>