Bruschetta z bazyliowym pesto


IMG_20141123_194928

IMG_20141123_194102

Dziś po włosku…:))- pomidorowo-bazyliowy włoski przysmak…

Składniki:

3-4 pomidory

oliwa z oliwek

świeża bazylia

100g orzechów nerkowca

sól morska, pieprz świeżo mielony

tarty parmezan

mozzarella

bagietka

2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy je razem z czosnkiem i odrobiną pieprzu.

Następnie przyrządzamy bazyliowe pesto. Liście bazylii (oberwałam całą zieleninę z zakupionej doniczki:)) wrzucamy do blendera-miksera razem z 100g nerkowców, 3 łyżkami oliwy i szczyptą soli, blendujemy i całość mieszamy z naszymi pomidorami z czosnkiem (możemy dodać odrobinę soku z cytryny i miodu).

Na cienkie bagietkowe kromeczki układamy po plasterku mozzarelli. Ułożone na suchej blaszce wkładamy je do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 5 minut. Wyciągamy i na każdą grzankę nakładamy mieszankę pomidorków z czosnkiem i bazyliowym pesto.

Ja przyrządziłam tym razem bruschetty bez mozzarelli posypane tartym parmezanem. Możemy zastosować także parmezan w kawałku układając na grzance piękne, cienkie płatki parmezanu.

Przystawka dość szybka do przyrządzenia, wykwintna i elegancka!:)

Zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego!:)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>