Zapiekanki domowej roboty


2014-11-08 21.31.51

IMG_20141108_213002

IMG_20141108_213402

SONY DSC
SONY DSC

SONY DSC

Składniki:

Bagietki

Farsz:

wg uznania, wedle upodobań…

U mnie:

- pieczarki drobno pokrojone i przesmażone z posiekaną cebulą i czosnkiem; całość doprawiona solą morską (*) i świeżo mielonym kolorowym pieprzem,

(*) zachęcam do skosztowania „kulinarnej soli białej z Himalajów” Livity (dostępna w Auchan)- Sól himalajskauważana jest za najczystszą sól, jaką można znaleźć na ziemi. Jej kolor zależy od zawartości dominujących minerałów- biała- dominuje wapń, w soli o różowym zabarwieniu dominuje żelazo. Sól himalajska zawiera ponad 84 minerały i pierwiastki występujące naturalnie w organizmie. Ma łagodny smak, doskonale przyprawia i dekoruje potrawy swoimi przepięknymi, dużymi kryształkami- widoczna na fotce.

- salami (przy okazji polecam wyśmienitą salami z orzechami włoskimi- z Lidl: Le Cesarin i kiełbasę wieprzową dojrzewającą surową Dulano)- widoczne na fotce.

tarty żółty ser – u mnie ser sokół

Możemy dodać pomidorki, posypać szczypiorkiem, posiekaną natką zielonej pietruszki, czy polać zapiekanki keczupem.

Bagietki przekrojone wzdłuż lekko smarujemy masłem (możemy posmarować je np. pesto bazyliowym, pietruszkowym, z rukoli, czy z suszonych pomidorów)

Następnie na bagietce układamy nasz ulubiony farsz, czy to pieczarkowy, czy to salami z pomidorami, może być również np. szynka przesmażona z cebulką, albo farsz farmerski-chłopski: boczek z cebulką i kabanosem… wspaniały, lekki farsz włoski: mozzarella z pomidorkami, czy grecki przesmażony bakłażan z cukinią i pomidorami…

Tak przygotowane bagietki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5-8 minut do zarumienienia bułek; po tym czasie wysuwamy blachę i posypujemy bagietki tartym żółtym serem. Pieczemy parę minut do rozpuszczenia się sera. Wyciągamy gorące i aromatyczne z piekarnika, polewamy keczupem i pałaszujemy ze smakiem!:)

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>