Zapiekana bagietka z łososiem i serem pleśniowym


IMG_20150130_210526

IMG_20150130_210922

2015-01-30 21.47.29

Dziś prezentuję patent na szybką, pyszną, gorącą i zdrową przekąskę- Zapiekaną bagietkę z wędzonym łososiem, serem pleśniowym i kiełkami…

Zapraszam!

Składniki:

1 bagietka

1 opakowanie wędzonego łososia-ok. 100 g

plastry sera pleśniowego- u mnie lazur błękitny

kiełki, szczypiorek lub kapary

masło

Bagietkę nacinamy wzdłuż  i wyciągamy z niej część miąższu- tak, żeby utworzyć rynienkę. Wewnątrz smarujmy ją niewielką ilością masła i w środku układamy plastry wędzonego łososia. Rybę posypujemy kiełkami (u mnie mieszanka kiełków) lub posiekanym szczypiorkiem, czy kaparami… I całość przykrywamy plastrami sera pleśniowego.

Bagietkę ułożoną na papierze do pieczenia wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 minut do zarumienienia i rozpuszczenia się sera.

Tak przygotowaną bagietkę możemy podawać ze schłodzonym winem i odrobiną kawioru:))

PYCHA!:)

Wcześniej na blogu prezentowałam przepis na „bagietkowe” zapiekanki do domowej roboty, polecam!- Post z dnia 08.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/pasty-i-inne-frykasy/zapiekanki-domowej-roboty/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>