Tatar śledziowy- wersja II


IMG_20151208_194416

IMG_20151208_194321

Już wcześniej prezentowałam na blogu tatara śledziowego- wersja I- Post z dnia 30.10.2014- zapraszam:

http://smakiszczescia.pl/przystawka/tatar-sledziowy/

Dziś zachęcam do wypróbowania kolejnej śledziowej odsłony, także pysznej, lekko słonawej o zrównoważonym słodko-kwaśnym smaku.

Składniki:

matjas filety śledziowe w oleju (4 płaty śledziowe)

1 ogórek kiszony obrane ze skórki

łyżka kaparów

5-6 marynowanych pieczarek

1  łyżeczka miodu (u mnie spadziowy)

1 łyżeczka musztardy (u mnie kcyńska pełnoziarnista)

1 łyżka oliwy z oliwek

sok z 1/2 cytryny

pieprz świeżo mielony (u mnie syczuański z chilli)

posiekana natka zielonej pietruszki (u mnie także suszona  zielona pietruszka)

 

Śledzie starannie odsączamy z oleju, możemy wytrzeć ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki drobno kroimy, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Naszą przystawkę podajemy najlepiej z pieczywem razowym lub ciepłym tostowym.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>