Śledzie w oleju


IMG_20150310_190756

Śledzie w oleju z cebulą to popularny sposób na „śledzie tradycyjne”. Najbardziej znany, rozpowszechniony, wręcz nawet podstawowy przepis na śledzie solone to kombinacja i połączenie śledziowych płatów (jeśli dysponujemy zbyt słonymi płatami, warto je pomoczyć troszkę w zimnej wodzie w celu odsolenia) i drobno posiekanej cebuli- wszystko razem zalane olejem z liśćmi laurowymi, kulkami ziela angielskiego i kolorowym pieprzem.

Śledzie w oleju na polskich stołach to praktycznie nieodzowny „element” świąt, potrawa, która zawsze towarzyszy nam podczas rodzinnych spotkań. Dlatego z powodu zbliżających się wielkimi krokami świąt wielkanocnych przypominam o tej przepysznej przekąsce.

Cebulkę drobno posiekaną, z którą podajemy nasze śledzie, możemy wzbogacić np. dodatkiem świeżej, czerwonej papryki lub suszonych pomidorów. Świetnie smakują także śledzie podane z suszoną żurawiną: 

IMG_20150310_195954

 

Polecam, smacznego!

 

Śledzie na blogu:

1. Śledzie solone w cytrusowej marynacie z pomarańczami, czerwoną cebulą i żurawiną- Post z dnia 23.12.2014:

http://smakiszczescia.pl/pasty-i-inne-frykasy/sledzie-solone-w-cytrusowej-marynacie-z-pomaranczami-czerwona-cebula-i-zurawina/

 

2. Śledź w śmietanie- Post z dnia 21.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/sledz-w-smietanie-w-jogurcie/

 

3. Tatar śledziowy- Post z dnia 30.10.2014:

http://smakiszczescia.pl/przystawka/tatar-sledziowy/

4. Inne „śledziowe” pozycje- wystarczy wpisać w wyszukiwarkę hasło: śledź


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>