Schab ze śliwkami i orzechami- nacięcia a’la tulipan


24879723_1746451028759341_7336685258127610430_o

Składniki:

1 kg schabu

sól, pieprz, majeranek, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Schab nacieramy przyprawami, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na noc.

Farsz:

100g śliwek suszonych

100g orzechów włoskich- drobno kroimy

1 żółtko

2 łyżeczki brązowego cukru

Śliwki zalewamy wodą i odstawiamy na 10 godzin. Po tym czasie gotujemy śliwki w tej wodzie ok. 10-15 minut.

Śliwki wyciągamy z wody, studzimy, kroimy. Wody nie wylewamy.

Schab nacinamy wzdłuż w trzech miejscach i w nacięcia wkładamy farsz (mieszankę orzechów, śliwek, żółtka i cukru).

Schab wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy wodą po gotowaniu śliwek.

Schab pieczemy pod przykryciem 75 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg góra-dół) i potem jeszcze z 5 minut bez przykrycia.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>