Schab z morelami z szynkowara


IMG_20160415_160257

IMG_20160415_160226

IMG_20160411_211518

IMG_20160411_211626

Dziś w mojej ofercie domowa, zdrowa wędlina bez konserwantów!

Składniki:

1200-1500 g schabu bez kości

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

odrobina- czubek łyżeczki- pieprzu cayenne lub chilli mielonego (u mnie cayenne)

1 łyżeczka kolendry (u mnie ziarna)

2-3 laurowe liście

morele suszone do faszerowania mięsa

szynkowar i woreczek

W schabie robimy nacięcie po środku wzdłuż szerokim nożem na wylot. 1/2 łyżeczki soli nacieramy schab wewnątrz (w nacięciu). Wszystkie przyprawy razem z resztą soli ugniatamy w moździerzu, a następnie starannie nacieramy nimi mięso. Układamy na mięsie laurowe liście, tak przyprawiony schab zawijamy w aluminiową folię i wstawiamy do lodówki na dwie doby.

Po tym czasie faszerujemy mięso morelami, wkładamy do woreczka (do szynkowara), zakręcamy górę woreczka i zamykamy nasz szynkowar. Wstawiamy szynkowar jeszcze na dobę do lodówki.

Po tym czasie w końcu gotujemy schab-  szynkowar w garnku z wodą (ja stawiam szynkowar w garnku na ściereczce). Mierzymy temperaturę wody podczas gotowania, ma mieć około 80-90 stopni, nie powinna wrzeć. Na mojej płycie indukcyjnej osiągnęłam taką temperaturę wody gotując przy ustawieniu płyty na 3-3,5. Wlewamy tyle wody, żeby sięgała ok. 2 cm poniżej przykrywki szynkowara. Gotujemy 2,5 godziny.

Pozostawiamy szynkowar do wystudzenia, następnie wstawiamy do lodówki na noc i dopiero otwieramy i wyciągamy gotową, domową wędlinę.

Pycha! Uzyskamy także dodatkowo przepyszną galaretkę.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>