Schab suszony w pończosze


29683896_1897971336940642_5539602707376210311_n

26734409_1897971373607305_514073593447618169_n

Na blogu widnieje już przepis na schab suszony:

http://smakiszczescia.pl/pasty-i-inne-frykasy/schab-suszony-domowej-roboty/

 

Wprowadziłam drobną modyfikację.

1 kg schabu (wycinamy błonki) obtaczamy cukrem (wsypujemy 0,5 szklanki cukru do miski, obtaczamy schab) i tak pozostawiamy mięso w misce w lodówce przez dobę. Potem myjemy mięso i miskę w zimnej wodzie, wycieramy do sucha, wsypujemy do miski 0,5 szklanki soli, obtaczamy mięso, ale tym razem resztę soli wyrzucamy. Wstawiamy mięso do lodówki na dobę. Po tym czasie zmywamy sól pod zimną wodą i mięso wycieramy do sucha.

Mieszamy przyprawy i rozdrabniamy w moździerzu:

3 listki laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

2 łyżki majeranku

1 łyżka papryki słodkiej

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Mieszanką przypraw nacieramy mięso i zostawiamy w lodówce na dobę. Po tym czasie wkładamy mięso do pończochy- ja użyłam dwóch podkolanówek. Wieszamy mięso w domu w przewiewnym miejscu. Suszymy 4-5 dób. i gotowe, pycha!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>