Pieczona dynia


2014-10-18 20.34.21

Halloween coraz bliżej, zatem przedstawiam dyniową inspirację:)

2014-10-25 20.24.34

SONY DSC

Dziś przedstawiam hit jesieni: PIECZONA DYNIA w imbirowo-cytrynowo-miodowym sosie! 

Dynię pieczemy bez żadnych przypraw, bez oleju, bez żadnych ulepszaczy smaku, w związku z tym uzyskamy pieczoną dynię w zupełnie naturalnym wydaniu… Samo zdrowie!

Pieczona dynia na gorąco samodzielnie lub wzbogacona o pyszny sos, nadaje się także jako dodatek do dania głównego. Pieczona dynia może być także doskonałym dodatkiem do musli, tradycyjnej owsianki, do sałatek, czy również bardzo zdrowej kaszy jaglanej… Możemy puścić wodze fantazji i podążyć za głosem smaku, a możliwości jest bardzo dużo… Pieczoną dynię możemy przyrządzić na słono-wytrawnie; A ja podałam ją ze słodkawo-kwaskowatym sosem z wyczuwalną imbirową nutką… Polecam!

Dynię (nie obieramy skóry i nie wycinamy miąższu- po co się męczyć, zdecydowanie łatwiej nam będzie się tego pozbyć, gdy już będzie upieczona) kroimy w grube półksiężyce (na tyle grube, żeby w miarę możliwości samodzielnie stały na skórce).

Ustawiamy je na blaszce na papierze do pieczenia. Blachę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy dynię ok. 40-50 minut.

Upieczoną dynię obieramy ze skórki (odchodzi bardzo łatwo) i oddzielamy miąższ; dynię kroimy w kostkę. I gotowe!:)

Sos:

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka wody niegazowanej

odrobinka przeciśniętego przez praskę świeżego imbiru

1/2 łyżki miodu jasnego

odrobinę soli do smaku

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>