Pasztet z dorsza


12370672_976053299132455_2383118481324338533_o

Składniki:

1,5 kg dorsza (u mnie filety bez skóry)

sok z 1/2 cytryny

sól, pieprz biały

4 ząbki czosnku

2 cebule

1 łyżka suszonego cząbru

oliwa z oliwek

 

2 kromki razowego chleba

pół szklanki mleka do namoczenia chleba

sól, pieprz świeżo mielony kolorowy

3 jajka na na twardo

3 jajka surowe

70-80 g rozpuszczonego, wystudzonego masła

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżka sosu sojowego

 

dekoracja:

ziarna kolorowego pieprzu, liście laurowe

oliwa z oliwek

Rybę przyprawiamy solą, białym pieprzem i cząbrem. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym, pomiędzy rybę wkładamy ząbki czosnku i cebulę pokrojoną w pióra, całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy 4 łyżkami oliwy z oliwek i pieczemy pod przykryciem folii aluminiowej 30 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni-  termoobieg góra-dół.

Rybę blendujemy, wybieramy dokładnie ości, jeśli jakieś znajdziemy, rybę mieszamy z namoczonym chlebem, upieczoną cebulą i czosnkiem, z jajkami na twardo, gałką muszkatołową oraz z rozpuszczonym masłem. Całość blendujemy i mieszamy , doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie dodajemy surowe jajka. Masę przekładamy do jednorazowych foremek aluminiowych lub silikonowych. Wierzch pasztetu dekorujemy ziarnami pieprzu, liśćmi laurowymi i smarujemy lekko oliwą.

Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni- termoobieg góra-dół.

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>