Pasta z pieczonego czosnku


2014-11-07 20.40.51

2014-11-07 20.41.40

Czosnek to wspaniały dodatek do większości dań; przepyszna, bardzo charakterystyczna przyprawa o ostrym, wyrazistym smaku i zapachu, niezwykle bogate źródło ważnych dla organizmu witamin.

Dziś proponuję pastę z pieczonego czosnku. W trakcie pieczenia czosnek traci swój ostry smak i aromat, który w przypadku świeżego czosnku bywa uciążliwy dla naszych współtowarzyszy, którzy akurat czosnku nie kosztowali razem z nami:)) W procesie pieczenia czosnek nie gubi natomiast na szczęście swoich cudownych właściwości.

Składniki:

2-3 całe główki czosnku

olej lub oliwa z oliwek

sól morska

oliwki czarne i zielone, mogą być kapary

ocet balsamiczny

wedle upodobań: rozmaryn, tymianek, oregano lub bazylia …

Odcinamy górną część główki czosnku tak, żeby były widoczne ząbki czosnku (na zdjęciach).

Układamy nasze główki czosnku w naczyniu do pieczenia, lekko skrapiamy olejem lub oliwą z oliwek, lekko solimy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut bez przykrycia, aż ząbki czosnku staną się miękkie i lekko zarumienione. Pieczony czosnek jest pyszny, ząbki czosnku bardzo łatwo dają się obrać z łupinek, same z łatwością od nich odchodzą. Czosnek rozsmarowujemy na bagietce, czy na razowym pieczywie, skrapiamy lekko octem balsamicznym, podajemy z oliwkami, z kaparami lub z pomidorem i bazylią …

Możemy posypać kanapkę naszymi ulubionymi przyprawami.

To po prostu samo zdrowie w smakowitym wydaniu!:))

Oto mój kolejny, tym razem czosnkowy smak szczęścia:)))

Polecam Wam Kochani!:)


3 thoughts on “Pasta z pieczonego czosnku

  1. Very good blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed .. Any recommendations? Bless you!|

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>