Paluchy wiedźmy


paluchy

paluchy 2

IMG_20141030_214136

Halloween już jutro:) czyli święto duchów, zabaw i psikusów…

Przedstawiam świetny przepis i fantastyczny wypiek Marty Włudarczak- Jej kulinarne dzieło idealne właśnie na HALLOWEEN.

Składniki:

225 g miękkiego masła

3/4 szklanki cukru pudru

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

2 i 2/3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

3/4 szklanki obranych migdałów

Wszystkie składniki (oprócz migdałów) należy zmiksować i zagnieść. Ciasto owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto z lodówki i formujemy „palce”- powinny być trochę cieńsze od prawdziwych, gdyż w piekarniku jeszcze urosną. Na końcu palucha wciskamy migdał, może być przecięty na pół.

Przygotowane paluchy wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Paluchy wiedźmy pieczemy 10 minut.

Super efekt gwarantowany!:))


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>