Likier kawowy


IMG_20150111_212456

IMG_20150111_212723

20150106_144459

SONY DSC

Składniki:

500g mleko skondensowane

2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

100 ml spirytusu 95% (u mnie rektyfikowany zbożowy kaliski)- ok. 1/2 szklanki

1/2 szklanki cukru

Mleko łączymy z cukrem i kawą- blendujemy na gładką ciecz. Dodajemy spirytus, całość mieszamy, przelewamy do butelek lub słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 6-7 dni.

Po upływie tego czasu uzyskamy pyszny kawowy likier a’la Baileys.

(*) Z podanych proporcji uzyskałam ilość likieru widoczną na zdjęciach.

Pycha!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>