Kompot agrestowy


IMG_20150716_212431.1

IMG_20150716_212543.1

Składniki:

2 litry wody

0,5 kg agrestu (umytego, oberwałam także te brązowe końcówki i ogonki)

4-5 łyżek cukru (w zależności od tego, jak kwaśny mamy agrest i jak kwaśny kompot lubimy:))

Do gotującej, wrzącej wody dodajemy cukier, rozpuszczamy go mieszając i dodajemy owoce. Całość gotujemy około 10-15 minut.

Pozostawiamy ugotowany kompot na 10 minut; po tym czasie, możemy (ale oczywiście nie musimy) odcedzić owoce. Warto „przetrzeć owoce” przez większe sitko, żeby nie pozbywać się pysznego miąższu agrestowego- uwielbiam te pływające pesteczki w kompocie. Ale oczywiście wszystko zależy od Waszych upodobań.

Kompot jest pyszny zarówno na ciepło, jak i schłodzony- wówczas jest idealny na upalne dni. Polecam dodać listki świeżej mięty.

Pycha i samo zdrowie!

Na blogu także:

Kompot z suszu- Post z dnia 19.12.2014:

http://smakiszczescia.pl/pasty-i-inne-frykasy/kompot-z-suszu-czyli-zapach-swiat/


One thought on “Kompot agrestowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>