Kawa korzenna, aromatyczna…


IMG_20141230_223944

SONY DSC

SONY DSC

Przed nami jutro wspaniała, długa, sylwestrowa noc! Przy tej okazji życzę Wam wszystkim szampańskiej zabawy do białego rana!!

Warto się zatem przede wszystkim dziś wyspać, a ponadto jutro przed imprezą wzmocnić pyszną, gorącą, aromatyczną, korzenną kawą.

Polecam wzbogacić naszą ulubioną kawę (ja preferuję kawę z mlekiem) odrobiną kardamonu, cynamonu i koniecznie wanilią.

Laskę wanilii kroimy delikatnie na pół i nożem bardzo ostrożnie „ściągamy” ziarenka wanilii. Cały aromat wanilii kryje się bowiem w ziarenkach, a nie w samej lasce. Ziarna z połowy laski „przypadają” np. przy wypiekach na 1 l śmietany, zatem- jak widać- laski wanilii są bardzo wydajne mimo, że to dość droga przyprawa. Po zdjęciu ziaren, laski wanilii mogą posłużyć jako element ozdobny albo też możemy je włożyć do cukru, szczelnie zamknąć i w ten sposób po czasie otrzymamy aromatyzowany cukier.

Szczęśliwego NOWEGO ROKU 2015! 


2 thoughts on “Kawa korzenna, aromatyczna…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>