Jaja faszerowane


IMG_20150313_170630

1. Farsz pieczarkowy (na 4 jajka):

250 g pieczarek

pęczek zielonej pietruszki

żółtka z 4 jaj

sól, pieprz

2 łyżki majonezu

1 łyżka masła do usmażenia pieczarek

2. Farsz z wędzonym łososiem (na 4 jajka):

100g wędzonego łososia

pęczek koperku

żółtka z 4 jaj

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Wystudzone obieramy, kroimy na pół wzdłuż i oddzielamy żółtka od białek.

W celu uzyskania jaj faszerowanych pieczarkami należy do wyodrębnionych żółtek dodać wystudzone, wcześniej przesmażone na maśle- pokrojone w kostkę pieczarki, doprawione do smaku solą i pieprzem. Dodajemy także posiekaną natkę zielonej pietruszki i całość mieszamy z majonezem.

Farsz łososiowy to doprawione do smaku solą i pieprzem połączenie drobno pokrojonego wędzonego łososia, świeżego, posiekanego koperku, żółtek i majonezu.

Tak przygotowane farsze nakładamy do wydrążonych jaj;

Jajka podajemy posypane świeżą rzeżuchą.

Smacznego!

Na blogu:

1. Pasty jajeczne- Post z dnia 10.03.2015:

http://smakiszczescia.pl/pasty-i-inne-frykasy/pasty-jajeczne/

 

2. Jaja faszerowane na ciepło- Post z dnia 07.03.2015:

http://smakiszczescia.pl/swiateczne/jaja-faszerowane-na-cieplo/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>