Galaretka z szynką i szparagami

IMG_20150326_120815

IMG_20150326_120257

Dziś prezentuję lekką, orzeźwiającą przekąskę, delikatną i bardzo smaczną- galaretkę z szynką i szparagami.

Wcześniej na blogu przedstawiałam recepturę na galaretkę drobiową, zapraszam! Czynimy bardzo podobne kroki w celu przyrządzenia galantynki z szynką i szparagami.

tu: –> Galaretka drobiowa- Post z dnia 17.03.2015:

Galaretka drobiowa

Oto kolejne kroki przyrządzenia dania:

– ugotowanie rosołu drobiowego lub warzywnego (u mnie rosół na połowie kurczaka zagrodowego)

– pokrojenie ugotowanych marchewek z rosołu w półplasterki

– mięso z rosołu wyciągamy (jeśli chcemy natomiast wymieszać mięso drobiowe z szynką, możemy pokroić w kostkę mięso z kurczaka)

– nałożenie do salaterek zielonego groszku (z puszki), pokrojonych marchewek i pokrojonej w kostkę szynki (u mnie szynka babuni)

– dodajemy także szparagi (z zalewy) pokrojone na mniejsze części

W rosole rozpuszczamy żelatynę- według porad na opakowaniu; np. 1 opakowanie żelatyny na 1 l rosołu. Możemy do gotowania rosołu użyć też kurzych łapek (ok. 2 kg łapek na 3 l rosołu) – zapewnią nam naturalny kleik i nie trzeba będzie wówczas stosować żelatyny.

Rosołem z rozpuszczoną żelatyną zalewamy przygotowane, odpowiednio skomponowane „salaterki”. Możemy na spód ułożyć plaster jajka na twardo, czy (lub/ i plaster cytryny, czy limonki).

Dotychczas na blogu omawiałam technikę gotowania rosołu, prezentowałam także recepturę na „rosół inaczej w orientalnej nucie”, a także umieściłam przepis na „Rosół z klopsikami/ mięsnymi gałkami o tradycyjnym smaku

– Wszystko znajdziecie w Poście z dnia  07.11.2014:

Rosół

Dlatego dziś nie będę opisywać już całej procedury gotowania rosołu- jeśli są jeszcze jakieś wątpliwości, zachęcam do zapoznania się z wcześniej podanym wpisem.

Dodatkowo prezentuję jajeczne kurczaczki faszerowane- skorupki z jajek ugotowanych na twardo wypełniamy farszem– według uznania:

u mnie- jaja na twardo rozdrobnione widelcem i wymieszane z serkiem naturalnym, doprawione do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym, oczy z ziaren pieprzu, dzioby z marchewki:)- fajna smaczna, wielkanocna ozdoba na świątecznym stole!:)   

 

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl na temat “Galaretka z szynką i szparagami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.