Galaretka drobiowa z pomarańczą


IMG_20150808_182106

IMG_20150808_181948

Dziś prezentuję lekką, orzeźwiającą przekąskę, delikatną i bardzo smaczną; idealną na upały!- galaretkę drobiową z pomarańczą.

Oto kolejne kroki przyrządzenia dania:

- ugotowanie rosołu drobiowego (u mnie rosół na połowie kurczaka zagrodowego)

- pokrojenie ugotowanych marchewek z rosołu

- pokrojenie mięsa kurczaka z rosołu

- nałożenie do salaterek kawałka plasterka pomarańczy, zielonego groszku (z puszki), posienakej natki zielonej pietrszuki, pokrojonych marchewek i ugotowanego drobiu

W rosole rozpuszczamy żelatynę- według porad na opakowaniu; np. 1 opakowanie żelatyny na 1 l rosołu.

Rosołem z rozpuszczoną żelatyną zalewamy przygotowane, odpowiednio skomponowane „salaterki”. I wstawiamy do zastygnięcia do lodówki.

Dotychczas na blogu omawiałam technikę gotowania rosołu, prezentowałam także recepturę na „rosół inaczej w orientalnej nucie”, a także umieściłam przepis na „Rosół z klopsikami/ mięsnymi gałkami o tradycyjnym smaku-

- Wszystko znajdziecie w Poście z dnia  07.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/zupy/rosol/

Dlatego dziś nie będę opisywać już całej procedury gotowania rosołu- jeśli są jeszcze jakieś wątpliwości, zachęcam do zapoznania się z wcześniej podanym wpisem.

PYCHA!

Wcześniej na blogu:

1. Galaretka drobiowa- Post z dnia 17.03.2015:

http://smakiszczescia.pl/przystawka/galaretka-drobiowa/

2. Galaretka z szynką i szparagami- Post z dnia 26.03.2015:

http://smakiszczescia.pl/pasty-i-inne-frykasy/galaretka-z-szynka-i-szparagami/

3. Galaretka drobiowo-wieprzowa- Post z dnia 04.12.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/galaretka-drobiowo-wieprzowa/


2 thoughts on “Galaretka drobiowa z pomarańczą

  1. Uwielbiam galaretki w kazdej formie. Mozna by rzec, ze jestem znawczynia tego dania :) Przyznam, ze dodanie pomaranczy jest znakomitym pomyslem. Dodaje galaretce tego niesamowitego smaku: slodyczy i delikatnej kwasowosci. W sam raz dla mojego podniebienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>