Galareta wieprzowa w nowej odsłonie- z groszkiem i cytryną


IMG_20150108_222133

IMG_20150103_230638

IMG_20150108_222836

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Składniki:

4-5 stópek, nóżek wieprzowych

1 duża golonka

*można dodać także kawałek wołowiny, np. rostbefu wołowego

Z proponowanej ilości mięsa otrzymałam ilość galarety widocznej w miseczkach na zdjęciu.

włoszczyzna: 4-5 marchewek, por, 2 pietruszki, pół selera,

4 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

ok.10 ziaren pieprzu kolorowego

sól do smaku

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1 puszka zielonego groszku

1/2 cytryny (sparzonej; bardzo cienkie plasterki cytryny kroimy na ćwiartki)

Nóżki wieprzowe oczyszczamy i razem z golonką (* i wołowiną) zalewamy zimną wodą (ok.3 l wody) i gotujemy parę godzin aż mięso zmięknie (około 3,5-4) godz. Następnie wkładamy do garnka włoszczyznę, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie i gotujemy jeszcze około 1/2 godz do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i wyciągamy mięso i warzywa z wywaru. Mięso oddzielamy od kości, drobno kroimy, a marchewki siekamy w półplasterki. Do wywaru wrzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy.

Doprawiając do smaku nasz ciepły wywar należy pamiętać, że w wystudzonej galarecie przyprawy będą mniej wyczuwalne, czyli doprawiając gorący wywar warto przyprawić go dosyć intensywnie.

Mięso mieszamy z marchewką, groszkiem i cytryną, a następnie naszą mieszankę układamy w miseczkach, salaterkach i zalewamy wywarem.

Po wystudzeniu wstawiamy na noc do lodówki do zastygnięcia. Przed wyłożeniem na talerz zbieramy nożem tłuszcz, który przez noc się zbierze na powierzchni galarety.

Po prostu pycha!

Na blogu także:

1. Galareta wieprzowa tradycyjna- Post z dnia 08.01.2015:

http://smakiszczescia.pl/pasty-i-inne-frykasy/galareta-wieprzowa-tradycyjna/

2. Galaretka drobiowo- wieprzowa- Post z dnia 04.12.2014:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/galaretka-drobiowo-wieprzowa/


3 thoughts on “Galareta wieprzowa w nowej odsłonie- z groszkiem i cytryną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>