Camembert zapiekany z miodem i cytryną


IMG_20150121_163746

2015-01-15 12.23.13

Oto pomysł na świetną przekąskę- Camembert zapiekany z miodem i cytryną, zapraszam!

Składniki:

ser camembert (najlepiej okrągły)

1 czubata łyżka miodu, odrobina soku z cytryny do smaku (lub/ i octu balsamicznego lub winnego)

prażone na suchej patelni migdałowe płatki lub orzechy włoskie

Miód łączymy z sokiem z cytryny. Z sera camembert wycinamy z góry krążek sera; tak przygotowany ser układamy na papierze do pieczenia i delikatnie wlewamy w serowy dołek nasz wcześniej przygotowany sos- widoczne na fotce.

Ser zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.

Zapieczony camembert z sosem posypujemy prażonymi migdałami (mogą być także orzechy).

Możemy także zamiast słodko-kwaśnego sosu powbijać w ser obrane ząbki czosnku i posypać go ulubionymi ziołami, np. tymiankiem, czy rozmarynem- uzyskamy wówczas wytrawny camembert:)

Zapieczony ser doskonale smakuje z lampką białego wina i ze świeżą bagietką lub jeszcze ciepłą ciabattą- przepis na blogu- Post z dnia 09.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/pasty-i-inne-frykasy/ciabatta/

Smacznego!:)

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>