Tatar inaczej


IMG_20141211_230430

IMG_20141212_224242

IMG_20141212_223707

SONY DSC

Na blogu przedstawiałam już wcześniej recepturę na tradycyjny tatar wołowy- Post z dnia 04.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/przystawka/tatar-wolowy/

W ramach przypomnienia:

Składniki:

mielona polędwica wołowa/ albo najlepiej drobno siekana

oliwa

sól, pieprz

drobno posiekana cebula

według upodobań:

drobno pokrojone ogórki kiszone

drobno pokrojone pieczarki konserwowe

posiekane kapary

żółtko ze sparzonego wcześniej jajka

Polędwicę wołową mielimy lub bardzo drobno siekamy; możemy przed podaniem dokładnie wymieszać mięso z oliwą i uformowaną kulkę z żółtkiem ułożyć na talerzu lub podać zmielone mięso z żółtkiem w towarzystwie dodatków i osobno oliwą do polania całości już na talerzu. W ten sposób tatar wołowy jest zazwyczaj serwowany w restauracjach.

Podstawowym dodatkiem do wołowego tatara jest oczywiście drobno posiekana cebula i ogórek kiszony. Czasem podawane są także drobno krojone pieczarki lub kapary. Warto również doprawić nasze danie solą i pieprzem do smaku.

Tatara podajemy ze świeżym pieczywem lub gorącymi bułeczkami.

Po prostu pycha!:)

Tym razem podałam tatara w formie połączonej porcji składników. Do mięsa dodałam posiekaną cebulę, kapary i liście świeżej mięty. Wołowinę wymieszałam z oliwą z oliwek, żółtkiem i doprawiłam solą, świeżo mielonym pieprzem  kolorowym, sosem sojowym, odrobiną soku z cytryny i octem balsamicznym (gwarantuje wspaniały smak).  Można dodać także odrobinę tabasco lub paprykę ostrą mieloną, a nawet 1/2 łyżeczki imbiru mielonego.

Polecam!


One thought on “Tatar inaczej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>