Tapenada- pasta prowansalska


IMG_20141109_203643

2014-11-09 19.38.40

 

Tapenada to pasta, której głównymi składnikami są czarne oliwki, kapary i oliwa z oliwek. Obok nich- w zależności od wersji- w składzie mogą się znaleźć się np. czosnek, bakłażan, inne przyprawy, czy anchois.

 

Składniki:

4 łyżki czarnych oliwek bez pestek

1 łyżeczka kaparów

1 ząbek czosnku

ewentualnie 3 filety anchois

2 łyżki oliwy z oliwek

ewentualnie sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki łączymy i blendujemy.

Tapenadą smarujemy świeże pieczywo, grzanki lub chrupkie pieczywo i popijamy białym winem…

Pycha!:)


One thought on “Tapenada- pasta prowansalska

  1. Pingback: Tapenada inaczej | Smaki Szczęścia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>