Tosty francuskie


IMG_20141105_210551

2014-11-05 21.07.36

Tosty francuskie nie tylko na śniadanie…

Historia francuskich tostów jest dość długa, a receptury przez lata ulegały modyfikacji. Początkowo było to słodkie danie z jasnego pieczywa maczanego tylko w mleku. Później do ich przyrządzania zaczęto stosować również czerstwe pieczywo. Przepis z 1660 roku mówi natomiast o chlebie moczonym w winie z cukrem i sokiem z pomarańczy. Kombinacji przez lata było jak widać wiele.

Obecnie tosty francuskie to kromki chleba smażone na maśle namoczone w mleku lub śmietanie z jajkami na słono lub na słodko- z cukrem lub cukrem waniliowym. Do przyrządzenia tostów można używać chleba jasnego pszennego, chleba tostowego, czerstwego lub chałki. Opieczone tosty można podawać z konfiturą, z miodem, syropem klonowym, z masłem orzechowym, z cukrem pudrem, orzechami, jogurtem, czekoladą, czy świeżymi owocami. Wszystko zależy od fantazji i naszych podobań.

U mnie dziś tosty francuskie na słodko z wiśniową konfiturą doskonałe na deser do popołudniowej kawki…

Składniki:

2-3 jajka (w zależności od wielkości)

1/2 szklanki mleka

1 łyżeczka cukru (można dodać cukier waniliowy lub cukier brązowy)

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

4 kromki chałki

ewentualnie starta skórka z 1 pomarańczy

można dodać 1/2 łyżeczki cynamonu

masło do smażenia

Wszystkie składniki starannie ze sobą mieszamy w miseczce. Zamaczamy w naszej mieszance kromki chałki i pozostawiamy tak na parę minut, żeby jak najwięcej chałka w siebie wchłonęła.

Następnie rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.

Namoczone kromki chałki smażymy na maśle z obu stron do zarumienia. To trwa naprawdę tylko chwilę. Przekładamy je na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut.

Wystarczyłoby samo smażenie na patelni, choć uważam, że lekkie podpieczenie daje niesamowity efekt- zresztą widoczny jest on na fotce!:))

Po prostu bardzo smaczne!:)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>